Proeven aan Genetica


In deze cursus ga je aan de slag met de les 'Proeven aan Genetica' van WisMon Schoollabs. Hierin bepalen leerlingen hun fenotype voor het proeven van de bittere stof PTC met behulp van een smaaktest, om daarna hun eigen genotype te onderzoeken voor het PTC-receptorgen met behulp van PCR en gelelektroforese.
by Koen Heuvelmans
2 uur
0 Lessen

Cursusbeschrijving

In deze cursus ga je aan de slag met de les ‘Proeven aan Genetica’ van WisMon Schoollabs. Hierin bepalen leerlingen hun fenotype voor het proeven van de bittere stof PTC met behulp van een smaaktest, om daarna hun eigen genotype te onderzoeken voor het PTC-receptorgen met behulp van PCR en gelelektroforese. Aan de hand van de docentenhandleiding horend bij de les ‘Proeven aan Genetica’ leer je over wat er komt kijken bij de voorbereiding en begeleiding van de les en het practicum dat de leerlingen uitvoeren. Verder vind je hier informatie over het gebruik van de benodigde apparatuur van MiniOneĀ®, en kan je het benodigde lesmateriaal downloaden. De inhoud van de docentenhandleiding wordt ook in de onderstaande video besproken.

Instructievideo Proeven aan Genetica

Leerdoelen

Na het voltooien van deze cursus:

  • Weet je waar de les ‘Proeven aan Genetica’ over gaat en hoe deze is opgezet
  • Kun je het practicum van deze les voorbereiden en weet je waar je op moet letten tijdens het begeleiden van het practicum

Achtergrondinformatie

Meer over de concept-contextmethode in het biologieonderwijs:

Boersma, K.Th., Kamp, M.J.A., Oever, L. van den, Schalk, H.H. (2010). Naar actueel, relevant en samenhangend biologieonderwijs. Utrecht: CVBO.

Meer over DNA-technieken, zoals gelelektroforese en PCR:

Zie hoofdstuk 8 van: Alberts, B., Johnson, A.D., Lewis, J., Morgan, D., Raff, M., Roberts, K., & Walter, P. (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). New York: Garland Science.

Details

  • Onderdeel abonnement:
    Schoollabs
  • Aantal lessen: 14
  • Voor: Docenten Biologie
  • Doelgroep: VWO 5/6