Schoollabs

Toegankelijke Practica met DNA-Technieken

Vanuit deze pagina navigeer je naar de cursuspagina’s per lesbrief van Schoollabs, waar je alle informatie en bestanden vindt die je nodig heb om met de lespakketten aan de slag te kunnen.

Zoek je als biologiedocent een moderne oplossing om snel je eigen DNA-laboratorium tijdens het practicumlesuur in je klas te creëren? Dan ben je bij WisMon Schoollabs aan het juiste adres.

Schoollabs maakt het mogelijk dat leerlingen eenvoudig en snel een volledig practicum met DNA-technieken kunnen uitvoeren. De Schoollabs apparatuur is hands-on en betrouwbaar in gebruik, en specifiek ontworpen voor intensief gebruik in het klaslokaal. Daarnaast worden de DNA-technieken binnen een voor de leerlingen aansprekende context gebruikt. Hierdoor maken onze Schoollabs leerlingen enthousiast om zich echt te verdiepen in moleculaire biologie.

In de hieronder weergegeven cursussen kun je je per les inlezen over het thema van de les en de theorie achter de DNA-technieken, bekijken wat je moet voorbereiden voor de practica en waar je op moet letten tijdens het begeleiden hiervan. Ook kun je met gemak de leerlingen- of docentenhandleidingen downloaden om wat extra kopietjes te maken. Daarmee heb je op één plek alle informatie die je als docent nodig hebt om de lessen tot een succes te maken!

Doelgroep: Bovenbouw HAVO/VWO

Onderwerpen: DNA, genetica, PCR, gelelektroforese

Benodigdheden: MiniOne® apparatuur (Gelelektroforesesysteem en voor sommige lessen ook PCR Systeem en Centrifuge) en Schoollabs Lespakketten (met DNA-samples, overige reagentia en leerlingen- en docentenhandleiding)

vera

Vera van Westerlaak

PCR Fanaat

vera@wismon.nl

Innovatie van het Biologie Practicumonderwijs

“Toen ik zelf voor de klas stond, merkte ik zelf hoe lastig het was om abstracte onderwerpen als moleculaire biologie aan mijn leerlingen over te brengen. Dat wilde ik graag makkelijker maken, maar vooral ook aan de leerlingen overbrengen hoe leuk en interessant DNA-technieken zijn. Met WisMon Schoollabs bieden we een totaaloplossing waarmee leerlingen zelf écht aan de slag kunnen met deze onderwerpen. Ik zou willen dat ik op de middelbare school al met zulke moderne technieken aan de slag had gekund!”

Overzicht cursussen binnen dit abonnement

Vragen en Antwoorden

Hoe ziet het lesmateriaal van Schoollabs eruit?

Het lesmateriaal bestaat uit totale lespakketten, waarmee je de practica volledig kunt uitvoeren mits je ook de benodigde apparatuur hebt aangeschaft. De pakketten bevatten de benodigde DNA-samples en overige reagentia die worden gebruikt in het practicum, een docentenhandleiding en een set leerlingenhandleidingen.

Waar kan ik de lespakketten van Schoollabs aanschaffen?

Een overzicht van alle lespakketten die je kunt aanschaffen vind je in de webshop van WisMon. Hier kun je ook de benodigde apparatuur van MiniOne® kopen.

Bieden jullie ook ondersteuning bij het gebruik van de lespakketten van Schoollabs?

Jazeker. Neem contact met ons op via het contactformulier en één van onze experts neemt contact met je op om al je vragen te beantwoorden rondom de lessen van WisMon Schoollabs.

Waar kan ik terecht bij technische problemen met de MiniOne® apparatuur?

Vervelend! Je kunt ons het beste hiervan op de hoogte brengen door een mailtje te sturen. Wij zullen vervolgens contact opnemen met een technisch expert van MiniOne®, om ervoor te zorgen dat je problemen worden verholpen.

Kunnen leerlingen ook inloggen op deze website?

Nee, al onze cursussen zijn gemaakt om de leerkracht te ondersteunen in het geven van de practica binnen Schoollabs, maar ook bijvoorbeeld lessen met 3D-printen, Robotica & Programmeren e.d. Het is niet de bedoeling dat leerlingen inloggen met het account van de leerkracht.

Ik heb zelf een lesidee. Kan dat op deze website?

Jazeker. Stuur je zelfgemaakte lesmateriaal naar ons op en wij beoordelen of dit geschikt is voor op deze website.

Kunnen jullie ook meedenken over andere practica-oplossingen die ik wil implementeren in mijn lessen?

Zeker! Laat ons weten tegen welk probleem je aanloopt door het contactformulier in te vullen. Vervolgens zullen onze experts op het gebied van lesmateriaalontwikkeling kijken of zij je hierbij kunnen helpen en samen met jou tot een oplossing proberen te komen.