Maak een stofzuiger

Les

Maak een stofzuiger

Module Elektriciteit

In iedere module van Maakkunde staat een probleem centraal, waarmee de klas aan de slag gaat. De probleemstelling voor module groep 5-8 van Elektriciteit is als volgt.

De klas heeft net een fantastisch eindejaarsfeest gehad in het klaslokaal. Maar door alle gebruikte confetti is het lokaal een grote bende geworden. Er ligt een stoffer en blik in het klaslokaal, maar omdat er tapijt op de vloer ligt, lukt het niet om de confetti op te vegen. Het ziet ernaar uit dat het schoonmaken wel eens lang kan gaan duren. Een van de leerlingen stelt voor om een föhn te gebruiken om alle confetti weg te blazen. De confetti wordt weggeblazen, maar dit geeft alleen maar meer troep! In de techniekkast worden een paar elektromotoren, stroomdraad, batterijen en papier gevonden. Ook zijn er nog lege plastic frisdrankflessen van het feest. Kunnen de leerlingen als een echte elektrotechnicus een geschikte stofzuiger ontwerpen, maken en testen? Alle confetti moet opgezogen worden.


Dit zijn de lessen bij de module Elektriciteit

 • Les 1 : Wat is het probleem?
 • Les 2: Elektriciteit onderzoeken
 • Les 3: Ontwerp en maak je eigen stofzuiger
 • Les 4: Is het probleem opgelost?

  Moeilijkheid

  PO
  groep 5, groep 6, groep 7, groep 8


  Gerelateerd lesmateriaal


   • Maakkunde van NEMO

    Maakkunde is de hands-on lesmethode voor ontwerpen en onderzoeken voor groep 1 t/m 8. Met de methode breng je wetenschap [...]

    Bekijk het leskanaal

   • Natuur, wetenschap en techniek (PO)

    Leren over licht en wonderlijk water: onderzoekend en ontwerpend ontdekken leerlingen in het basisonderwijs de wereld om zich heen.

    Bekijk het leskanaal