• Ontdek de gratis lesbibliotheek

 • Verdiep je in een thema

 • Schaf je lesbenodigdheden aan

Leren over vaccineren, hoe werkt het mRNA-vaccin?

Lesmateriaal

Leren over vaccineren, hoe werkt het mRNA-vaccin?

In dit lesmateriaal leren de leerlingen in twee lessen over hoe het mRNA-vaccin werkt en leren ze een weloverwogen mening te vormen met behulp van het rollenspel. Dit rollenspel helpt bij het besluit van de leerling om zich wel of niet te laten vaccineren.

Samen met een team van biologiedocenten zijn deze lessen tot stand gekomen. De lessen sluiten mooi aan op het lesmateriaal Leren over vaccineren (www.lerenovervaccineren.nl) waarin de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma een hoofdrol hebben.

  VWO / VMBO / HAVO
  klas 1, klas 2, klas 3, klas 4


  Downloads

  Gerelateerd lesmateriaal

   Verdiep je in een kanaal


   • Bèta, wetenschap en techniek (VO)

    Een 3D printer bij wiskunde of het ontwerpen van een vertical farm: zo integreer je onderzoeken en ontwerpen in de bètavakken.

    Bekijk het themakanaal

    FAQ

    Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

    Waarom moeten jongeren van 12-17 jaar gevaccineerd worden?

    Met vaccinatie minder corona en minder maatregelen. Laat jij je prikken tegen corona? Dan is de kans kleiner dat je zelf corona krijgt. En daar misschien heel lang last van houdt. Ook zorg je met vaccinatie ervoor dat je bijvoorbeeld je (groot)ouders minder snel corona geeft. Of je klasgenoten. Daardoor krijgen minder mensen corona. En dat maakt de kans op extra nieuwe maatregelen kleiner. Zoals dat de scholen weer moeten sluiten. Of dat je niet meer naar je sportvereniging kunt.

    Is vaccinatie verplicht?

    Nee. Wil jij geen prik tegen corona? Dan mag dat. Niemand kan je dwingen om een prik te nemen. Als het echt nodig is, kun je vaak ook op andere manieren toegang krijgen tot bijvoorbeeld een evenement. Of als je wilt reizen. Bijvoorbeeld door je op corona te laten testen. Of door een bewijs te laten zien dat je corona hebt gehad. Dit heet een herstelbewijs.

    Kan je onvruchtbaar worden van het vaccin?

    Nee. Je wordt niet onvruchtbaar van een coronaprik. Als je zwanger wil worden, is een coronaprik veilig. Het is ook veilig als je al zwanger bent.

    Kan het vaccin je DNA veranderen?

    Nee. Het mRNA komt niet bij je DNA terecht. Je DNA ligt veilig opgeborgen in de kern. Bovendien is het vaccin na 4-6 weken weer uit je lijf. Het eiwit dat door het vaccin aangemaakt wordt om je afweersysteem te trainen tegen het coronavirus lijkt helemaal niet op een eiwit dat belangrijk is bij een zwangerschap. Als dat wel zo zou zijn, zou je afweersysteem namelijk ook dat eiwit aanvallen als je besmet raakt met het virus. Dat betekent dat je dan óók onvruchtbaar zou
    worden van het virus zelf. En dat is ook niet zo.

    Is het vaccin wel veilig voor jongeren?

    In een onderzoek met 2000 gezonde jongeren is vastgesteld dat er geen ernstige bijwerkingen zijn gevonden. Voor het opsporen van hele zeldzame bijwerkingen is zo’n onderzoek alleen niet groot genoeg. Daarom wordt er ook continu naar bijwerkingen gezocht als het vaccin eenmaal op grote schaal wordt gebruikt. Zo is een uiterst zeldzame, tijdelijke ontsteking van de hartspier aan het licht gekomen (myocarditis). De ontsteking komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij jongens naar schatting met een kans van 1 op de 15.000, bij meisjes minder dan 1 op 100.000. Het goede
    nieuws is dat jongeren die deze bijwerking kregen, goed herstelden na een paar dagen in het ziekenhuis. Wel komen ze een tijdje onder controle van een cardioloog en mogen ze even niet sporten.