Wetenschap & Techniek in het primair onderwijs

Wetenschap & Techniek in het primair onderwijs

Veel basisscholen in Nederland zijn bezig om Wetenschap & Techniek (W&T) een vaste plek te geven in hun onderwijs. Om aan de slag te gaan met W&T (STEAM-onderwijs) is het voor een leraar niet nodig om technisch aangelegd te zijn. Met onze praktische aanpak ervaren leraren al snel dat ze in de klas met W&T kunnen starten. Door het inzetten van alledaagse middelen die op school aanwezig zijn, of door het inzetten van goed doordachte innovatieve leermiddelen, verlagen wij de drempel voor leraren om wetenschap- en techniekonderwijs te geven.

WisMon heeft samen met het werkveld speciaal voor het primair onderwijs een bestendige aanpak ontwikkeld om Wetenschap & Techniek een structurele plek te geven in het curriculum met een doorlopende leerlijn van onderbouw tot bovenbouw. Onze aanpak bestaat uit drie stappen (modules) die een school met ons in 1 tot 1,5 jaar doorloopt.

In onze cursussen over Wetenschap & Techniek vind je praktische informatie en voorbeelden om vandaag nog met W&T-onderwijs aan de slag te gaan.

Leeftijd: 8 – 12 jaar

Doelgroep: midden- en bovenbouw po

Niveau: beginnend en gevorderd

Onderwerpen: Wetenschap & Techniek (STEAM)

Benodigdheden: afhankelijk van gekozen project

Little girl making robot
marcella

Marcella van den Burg

W&T-specialist

Aan de slag met W&T

Steeds meer basisscholen willen graag wetenschap en techniek (STEAM-onderwijs) duurzaam opnemen in hun curriculum. Maar hoe doe je dat en wat vraagt dit voor de professionele bekwaamheid van de betrokken leraren? In onze cursussen gaan we hier op in en geven we je praktische handreikingen om direct met wetenschap en techniek in je klas aan de slag te gaan.

Cursusoverzicht

Vragen & Antwoorden

Heb je materialen nodig voor deze cursus?

Voor de meeste cursusonderdelen heb je geen materialen nodig. Voor het uitvoeren van de lessen zijn wel materialen nodig. Dit zijn echter voornamelijk kosteloze materialen die makkelijk te verkrijgen zijn.

Heb je technologische materialen nodig om W&T-onderwijs te kunnen geven?

Nee, bij W&T-onderwijs gaat het voornamelijk om de didactiek onderzoekend en ontwerpend leren. Beide zijn ook zonder technologische middelen te onderwijzen. Wel kunnen materialen zoals robots en 3D-printers toegevoegde waarde bieden.

 

Waar kan ik goed technologisch materiaal vinden?

Wij verwijzen je graag naar de webshop van WisMon of 3Dkanjers.

Kan ik mijn huidige methodes blijven gebruiken?

Ja, je kunt je huidige methodes blijven gebruiken. Om W&T-onderwijs te geven is het namelijk niet nodig om geheel nieuwe lessen aan te bieden. Door de didactiek onderzoekend en ontwerpend leren toe te passen in je lessen kun je gewoon met je huidige methode blijven werken. 

Hoe ziet het lesmateriaal eruit?

Ons lesmateriaal bestaat uit informatie voor de docent (docentenhandleiding) en lesbrieven voor leerlingen die uitgeprint kunnen worden. Soms is het lesmateriaal aangevuld met filmpjes die de docent kan tonen op het digibord.

Ik heb zelf een lesidee. Kan dat op deze website geplaatst worden?

Dat kan. Stuur je zelfgemaakte lesmateriaal naar ons op en wij beoordelen of dit geschikt is om op onze website te plaatsen.

Kunnen leerlingen ook inloggen op deze website?

Nee, al onze cursussen zijn gemaakt om docenten te ondersteunen in het lesgeven van Wetenschap & Techniek. Het is niet de bedoeling dat leerlingen inloggen met het account van de docent.

Bieden jullie ook ondersteuning?

Jazeker! Wij bieden verschillende adviestrajecten aan op het gebied van Wetenschap & Techniek. Neem contact met ons op via het contactformulier en een coach van WisMon staat klaar om al je vragen rondom W&T te beantwoorden.